Hitta de bästa andningsskydden

Här har vi samlat olika typer av andningsskydd och deras användningsområden. Hitta den produkt som är bäst anpassad för ditt ärende och komplettera med skyddskläder vid behov.

Olika typer av andningsskydd

Andningsskydd helmask

På en helmask renas luften du andas in i ett eller flera filter som sitter i den nedre delen av masken. Den täcker din haka, mun, näsa och ögon, och ger alltså ett bättre skydd för ansiktet än halvmasken.

Sundström Safety har ett stort utbud av helmasker i olika prisklasser. Det är av stor vikt att du väljer en helmask som sluter tätt runt ditt ansikte för att undvika att orenad luft kommer in i masken.

Nackdelen med helmasker

Nackdelen är att du själv måste dra in luften, och eftersom filtret skapar ett motstånd blir det tungt att andas.

Ska du utföra ett tungt arbete kan det vara bättre att använda ett fläktmatat skydd som du hittar information om längre ner.

Andningsskydd halvmask

Halvmasken består också av ett eller flera filter där luften renas. Halvmasken täcker inte dina ögon, men den täcker din haka, mun och näsa. Behöver du skydd för ögonen rekommenderar vi istället en helmask.

Olika typer av halvmasker hittar du bland annat på Julas webbshop, där du också kan köpa till olika filter.

Precis som med helmasken måste du själv andas in luften, och motståndet över filtret gör att det blir tungt att andas. Därför kan det vara bra att istället använda ett fläktmatat andningsskydd om du ska utföra tyngre arbetsuppgifter. Dessa kan du läsa mer om nedan.

Fläktassisterade andningsskydd

I ett fläktmatat eller fläktassisterat andningsskydd tillförs luften via en liten fläkt som man bär med sig eller som sitter i hjälmen. Det betyder alltså att man själv slipper dra i luften och andningsskyddet skapar inte heller något motstånd. Därför är det lättare att andas i det fläktassisterande skyddet än i hel-och halvmasker.

Olika fläktassisterade andningsmasker hittar du hos Procurator med produkter som är godkända för att använda tillsammans.

Andningsskydd mot asbest

För dig som ska vistas i miljöer med asbest är ett tryckluftsmatat andningsskydd det bästa alternativet som ger ett komplett skydd. Luften förs från en kompressor via en slang till masken.

Maskens passform är väldigt viktig eftersom luften är giftig. 3M:s andningsskydd är oftast av bra kvalité.

Skulle det handla om låga halter av asbest kan ett fläktmatat andningsskydd användas som du kan läsa mer om i ett tidigare stycke. Men då får inte heller arbetet vara fysiskt tungt. Då andas du in mer luft, vilket ökar risken för att du får i dig föroreningar.

Andningsskydd för löpning och skidåkning

Är du en löpare eller skidåkare och behöver aningsmask mot kyla? Köp andningsmasken Airtrim på Skistart.com som är framtagen speciellt för löpning och skidåkning i kallt väder.

Andningsmasken täcker näsa och mun och tar tillvara på utandningsluftens fukt och värme. Den kalla och torra inandningsluften fuktar genom filtret och dina luftrör skyddas. Masken funkar också bra för dig som har astma, kol eller kärlkramp.