Köpa fallskydd

Arbetar du med konstruktion, svetsning eller underhåll på tak eller höga höjder vill du antagligen känna dig trygg och säker på att du inte kan halka ner från tak eller balk och skada dig allvarligt. Fallskydd hjälper dig känna dig trygg, så att du kan slappna av och utföra ditt arbete.

Inom yrken som dessa finns det ett flertal redskap att använda för att garantera sin säkerhet I arbetet. Du kan köpa fallskydd i många olika former, allt från fallskyddsselar till linor och tillbehör.

Vad är fallskydd?

Fallskydd går under begreppet PPE (Personal Protective Equipment) som säkerhetsutrustning på riskfyllda arbetsplatser, ett krav från arbetsmiljöverket då bygg och hantverkarbranschen är en av de mest riskfyllda som existerar till så pass stor bredd. Fallskydd kan fästas i relingar, byggställningar ankarpunkter eller runtomkring objekt för att hålla dig säker även om du skulle falla av din arbetsyta. De flesta populära fallskydd består oftast av en sele, en lina och en karbin för att fästa linan i selen och i din ankarpunkt.

Vissa använder istället skydd i form av fallskyddsnät, vilket kan vara bra om man jobbar på samma höga yta regelbundet, men som kan vara besvärligt att sätta upp när man jobbar på utspridda platser, och dumt om man jobbar på väldigt höga höjder. Fallskyddsnät används oftare som sidoskyddsnät vid arbetsplatser för att släppa igenom vind men samtidigt begränsa tillträde för fotgängare. Läs mer om vilka arbetsskydd krävs för arbetsplatser.

Olika typer av fallskydd

Fallskyddssele

En fallskyddssele fäster du runtom kroppen för att se till att du sitter säkert fast i din lina. Den går runt dina ben, dina armar och knäpps över bål eller mage för att säkerställa att den håller fast dig oavsett hur du ramlar. Storlekar på fallskyddsselar är oftast anpassningsbara och kan ställas in efter specifika kroppstyper, men det som är viktigt att titta på är snarare vad för typ av arbete som ska utföras i dem och vikten på personen som ska använda selen.

Fallskyddsnät

Ett fallskyddsnät är ett måste på en byggarbetsplats eller för arbeten som utförs på högre höjd. Fyllskyddsnät hindrar material från att falla ned från byggställningar eller andra höjder. Dessutom skyddar det de personer som arbetar på högre höjd, men även de som arbetar under fallskyddsnäten. Hitta högkvalitativa fallskyddsnät hos ScanCord för alla slags höghöjdsarbeten. Med sin egen tillverkning erbjuder de anpassade fallskyddsnät till bland de bästa priserna i Sverige, dessutom med snabb leverans.

ScanCords fallskyddsnät

Fallskyddslina

Det finns ett flertal olika fallskyddslinor som alla tillför olika funktioner och hjälper dig på olika sätt.

  • Taklina med glidlås: En taklina med glidlås gör sig bra när du jobbar på lutande ytor. Du fäster din fallskyddslina i toppen av taket för att sedan haka fast fästet i din fallskyddssele. Glidlåset låter dig röra dig fritt på ytan uppåt, samt neråt så länge du rör fästet med dig. Så fort det blir en lutning medan linan och fästet som visar att du rör dig neråt, låses fästet fast och stoppar fallet.
  • Positioneringslina: En positioneringslina används oftast när du jobbar på stege eller ytor där du riskerar att falla baklänges. Positioneringslinan fästs från ena höften, runt en pelare, stolpe eller annan ankarpunkt, och sedan fast igen på selen på motsatt sida av höften. För att lossa på linan håller du upp linan bakom fästet, och när linan släpps och tyngs neråt är du fast.
  • Fallskyddsblock: Fallskyddsblock fungerar ungefär som ett säkerhetsbälte. Linan är aldrig längre än vad den behöver, och när det rycker i linan från att du faller, låser sig linan som ett säkerhetsbälte tills linan dras tillbaka igen.
  • Enkel och dubbelfästande: Enkelfästande fallskyddslinor är helt enkelt en lina som du fäster i en ankarpunkt direkt från din sele. Dessa används bäst om du jobbar mot ett räcke eller en stång, som exempelvis liftar, så att du aldrig är mer än någon decimeter från denna. Med dubbelfästande har du möjlighet att fästa fast dig i två punkter, som kanske mellan två räcken, eller två ankaröglor.

Fallskydd - lekplats

Fallskydd till lekplats är en avgörande faktor för att säkerställa barns säkerhet och välbefinnande under deras lekaktiviteter. Det finns olika typer av fallskydd som används för att skapa en trygg och skyddande yta för barnen att leka på, och dessa material väljs baserat på olika faktorer som lekutrustningens storlek, lekområde och önskad estetik.

  • Konstgräs är en vanlig typ av fallskydd på lekplatser. Det är tillverkat av syntetiska fibrer och kan efterlikna naturligt gräs. Konstgräsets mjuka och stötdämpande egenskaper gör det till ett säkert alternativ för lekplatser där man vill ha en attraktiv yta samtidigt som man säkerställer barnens säkerhet vid eventuella fall.
  • Gummiasfalt är ett annat vanligt material för fallskydd. Det tillverkas av återvunna däck och gummi, och skapar en flexibel och tålig yta som kan motstå väderpåverkan. Det är särskilt lämpligt för lekplatser med högre lekutrustning och där risken för fallskador är högre.
  • Träflis är en naturlig alternativ för fallskydd på lekplatser. Tillverkat av krossade träflisor, ger det en mjuk och organisk yta som passar bra för mindre lekutrustning och områden där man vill ha en mer naturlig känsla. Träflis har även bra dräneringsegenskaper, vilket gör det särskilt användbart på platser med risk för fukt.
  • Sand är en traditionell och vanligt förekommande typ av fallskydd, särskilt för yngre barn. Det ger en mjuk och dämpande yta som är idealisk för mindre lekutrustning. Även om sand är ett kostnadseffektivt alternativ och enkelt att installera, kan det kräva regelbunden påfyllning och underhåll för att behålla sina dämpande egenskaper.

Utbildningar

Fallskyddsutbildningar är avgörande för att säkerställa arbetsplatsens säkerhet vid arbete på höga höjder. Dessa utbildningar ger deltagarna nödvändiga kunskaper om att välja och använda fallskyddsutrustning på ett korrekt sätt för att minimera riskerna för personskador. Genom att erbjuda både grundläggande och avancerade kurser möjliggörs en tryggare arbetsmiljö där deltagarna förvärvar färdigheter som är relevanta för deras specifika arbetsuppgifter.

  • Ta del av fallskyddsutbildningar på cramo.se som ger deltagaren grundläggande kunskaper för att välja rätt typ av fallskyddsutrustning för sitt arbete. Utbildningen på Cramoskolan fokuserar på att skapa en säker arbetsplats genom rätt användning och förståelse av fallskyddsutrustning. Genom att integrera säkerhetsaspekter och erbjuda kurser via Cramoskolan strävar de efter att minska personskador genom ökad medvetenhet och kompetens.

  • tmutbildning.se hittar du fallskyddsutbildningar för arbete på hög höjd, vilket gör arbetsplatsen tryggare och säkrare för deltagarna. Deras utbildning fokuserar på att ge kunskaper och färdigheter för säkert arbete på höga höjder och inkluderar även räddningsaspekter i enlighet med europeiska standarder. Hos TM Utbildning har du möjligheten att välja att gå en lärarledd utbildning eller via webben.

Tillbehör

Karbiner

Karbiner används för att länka fast exempelvis linan i din sele, eller även för att haka fast verktyg eller redskap i selen, så att du har händerna fria, och så du kan vara säker på att du inte tappar dina grejer från din höjd så du behöver ta dig ner för att hämta dem igen.

Karbiner är skapade för olika viktklasser och ändamål, så var noggrann att särskilja din karbiner om du har för enklare vikter också.

Förankringspunkt för fallskydd

Förankringspunkt för fallskydd behövs om du inte har något fäste att haka dig fast i. Det finns flera olika sorters förankringar, allt från sådana som bultas fast på plats, eller som du kan haka fast i stålbalkar eller bjälkar

Om du ska haka fast runt föremål med vassa kanter bör du se till att använda en förankringssling som är gjorda för att vara slittåliga. Fäster du en fallskyddslina direkt runt objektet riskerar du att det går av istället.

Plattformsvagn - Ditt hjälpmedel på arbetsplatsen

Att arbeta på höga höjder kräver inte bara fallskydd, utan även effektiva metoder för att transportera material och utrustning på arbetsplatsen. För en säker och organiserad arbetsmiljö är användningen av plattformsvagnar ett smart val. Plattformsvagnar underlättar förflyttningen av verktyg och material på en arbetsplats, minimerar manuell hantering och skapar därmed en effektivare och ergonomisk arbetsplats. Med robust konstruktion och anpassningsbar design kan plattformsvagnar hantera allt från tunga verktyg till ömtåliga material, och försäkra att allt du behöver för ditt arbete finns inom enkelt räckhåll, oavsett om du arbetar på marknivå eller flera meter upp i luften.