Varselkläder-guide

Välkommen till vår varselkläder-guide! Här får du tips på plagg och bra saker att tänka på innan köpet. Det första tipset är att köpa varselkläder i paket. Det sparar dig mycket tid eftersom du får leverans av alla plagg du behöver på en gång. Det blir också betydligt billigare eftersom styckpriset blir lägre än att köpa plaggen var och en för sig. Hos Wexman.se köper du varselkläder (i paket eller styckvis) helt utan mellanhänder. Det är bra för din plånbok då du undviker återförsäljare som ska ha sin del av kakan. Vi rekommenderar även att köpa plagg med stretch. Då kan du utföra ditt arbete utan att kläderna sitter åt eller blir obekväma mot kroppen.

4 exempel på varselkläder

Behöver du tips på vad för plagg du ska prioritera när du behöver nya varselplagg? Få inspiration på varselkläder nedan – och få bättre koll på vilka egenskaper du bör prioritera.

Varselbyxor

Vid val av varselbyxor bör bekvämlighet i både midja och kring benen vara av hög prioritet. En investering i ett par varselbyxor kan vara avgörande för hur smidigt du kan röra dig i det vardagliga arbetet och då vill du givetvis inte att det ska skava eller sitta åt på ett obekvämt sätt. På Wexman finns varselbyxor med stretch som är både prisvärda, hållbara och sitter snyggt och bra på kroppen. Byxorna är dessutom enligt kraven på klassificeringar med antingen klass 2 eller klass 1 som är rekommenderat för synligheten i olika arbetsmiljöer.

Håll utkik efter

 • Stretchigt material i knäled
 • Flexande komfort i midja
 • Stora rymliga fickor
Köp varselbyxor

Bild från wexman.se

Varseljacka

När du ska välja varseljacka är det flera produktspecifikationer du bör ha i åtanke för att den ska sitta bekvämt och samtidigt vara säker. Varseljackor kan kategoriseras till klass 3 vilket är det högsta skyddet du kan ha. Därmed är det viktigt att det reflekterande materialet är välplacerat över hela plagget och tryck så som företagslogga får inte täcka över delar av reflexen på jackan. Wexman erbjuder varseljackor i flera modeller - både tunna och fodrade. De använder sig av Softshell-material som gör att det blir högre komfort och perfekt för alla typer av klimat då det är vatten- och vindavisande.

Håll utkik efter

 • Hög andningsförmåga
 • Välplacerade blixtlåsförsedda fickor
 • Vind och vattentätt material
Köp varseljacka

Bild från wexman.se

Varseltröja

Att hitta en varseltröja som både är funktionell och snygg och inte kostar skjortan kan vara svårt. Söker du efter billiga varseltröjor som är både stretchiga och har hög andningsförmåga? Då hittar du flera varianter på Wexman.se. Oavsett kort- eller långärmad varseltröja har de olika varianter från klass 1 till 3 av varselkläder.

Håll utkik efter

 • Dubbelsydda reflexdelar
 • Snabbtorkande
 • Bekväm passform
Köp varseltröja

Bild från wexman.se

Varselshorts

Under våren och sommaren kan det vara skönt att varva mellan användandet av byxor och varselshorts. Genom att köpa shorts med minst en klass 2 kategori kan du vara säker på att du syns i alla tänkbara väderförhållanden. Ta del av billiga varselshorts hos Wexman. Precis som deras varselbyxor har även deras shorts flera smarta och uttänkta detaljer, så att du ska kunna bära med dig saker smidigt i olika fickor. Shortsens reflekterande detaljer är dessutom placerade så att du kan känna dig trygg och säker utan att det ruckar på bekvämligheten.

Håll utkik efter

 • Breda hängfickor för verktyg
 • Bekväm midja
 • Slitstarkt material
Köp varselshorts

Bild från wexman.se

Varselkläder – Olika klasser

Varselkläder är indelade i tre olika klasser. Indelningarna i de olika klasserna är beroende på hur mycket färgat- och reflexmaterial som kläderna består av.

Klass 1

Ger det lägsta skyddet och används oftast om du enbart arbetar i miljöer med:

 • Enstaka fordon
 • Långsam trafik vid vägarbete

Klass 2

Ger ett bättre skydd än klass 1 genom att du syns bättre även i väderförhållanden som skymning och dimma. Det används framför allt när du behöver synas på:

 • Byggarbetsplatser
 • På lastfordon
 • Järnvägsarbete
 • Hamnområden
 • Parkeringsplatser

Klass 3

Ger det maximala skyddet av alla klassificeringar. Passar dig som framför allt arbetar med;

 • Trafikplatser med tät trafik och höga hastigheter

Varselkläder-regler

Om du exempelvis arbetar i trafik, vägarbete och räddningsarbete är det krav på varselkläder. Reglerna är till för att du ska synas tydligt, både på dagen och på natten i utsatta arbetsmiljöer. Det finns regler och klassificeringar för att kategorisera de olika varianterna på varselkläder som finns. Kläderna är tillverkade i kraftiga tyger och i färgerna gul, orange eller röd för att synas som bäst i olika omgivningar där det kan vara skymd sikt eller andra svårigheter. Arbetar du vid vägarbete finns det även krav på vad du behöver ha för skyddsanordningar eller specifika skydds- och varselkläder. Du kan läsa mer på Trafikverket för säkerhetsregler vid vägarbete för arbetare.

FAQ

Hur ska jag tvätta varselkläder?

Du kommer behöva tvätta varselkläder med jämna mellanrum då de blir smutsiga fort i vissa arbetsmiljöer. Nedan får du några generella tvättråd;

Töm alla fickor

Det är lätt att det fylls på med saker i alla fickor vid arbete, men tänk på att tömma alla fack och fickor för att inte riskera att förstöra plagget vid tvätt. Tänk på att stänga alla blixtlås, kardborreband och knappar innan du lägger in plaggen i tvättmaskinen.

Tvätta ofta

När du är ute i utsatta miljöer med avgaser och smuts innebär det också att dina kläder kommer bli smutsiga oftare. För att du ska få ut maximal effekt av att du syns i dina varselkläder behöver du tvätta plaggen ofta, och framförallt jackan som lätt kan glömmas bort.

Tvättprogram

Du bör tvätta plaggen i 60° grader för att få bort värsta avgaserna och smutsen. Oftast räcker det att tvätta på standardprogram och inget förtvättsprogram. Undvik att överanvända tvättmedel då det oftast inte ger någon renare effekt utan kan istället förstöra plaggen i längden.

Undvik att torktumla

Det viktigaste är att du kollar anvisningar för respektive plagg du ska tvätta men generellt ska du undvika att torktumla då det kan förstöra reflexerna och dra ner på effekten på varselkläderna.

Vad betyder CE märkning på varselkläder?

Att varselkläder har CE märkning betyder att produkterna är godkända för EU:s direktiv på hälso-, miljö- och säkerhetskrav. Det är Arbetsmiljöverket som gör stickprov på produkter med CE märkning och testar om de håller kraven. Varselklädsel har kravet med CE märkning för att de ingår i säkerhetsåtgärderna för skyddsutrustning. Vill du läsa mer om kraven på CE märkning kan du hitta information på Arbetsmiljöverkets hemsida.

Hur länge fungerar reflexer på skyddskläder?

I genomsnitt sägs det att reflexer på skyddskläder håller i catre3 år. Därefter kan deras effekt avta mycket om reflexen används ofta och i utsatta miljöer samt hur ofta du tvättar plagget med reflexer. Då varselkläder utsätts för smuts och föroreningar kan det vara nödvändigt att byta ut skyddskläder med reflexer oftare än så.

Relaterat innehåll

Arbetskläder